Thursday, February 13, 2014

Resepi Phadphed Ayam Thai...aroooiiii makkk...

Assalamualaikum... sebaidi mai? Alhamdulillah,chan sebaidi.
Okay, harini memandangkan Cbah nak kongsi resepi dari Thailand jadi, jom kita belajar sedikit sebanyak bahasa Thai.
Sebaidi mai= apa khabar/ sihat tak?
Alhamdulillah..chan sebaidi= Alhamdulillah..saya sihat.
Chan=saya, mai=tak, sebaidi=sihat.
Amacam? da lulus da nak pogi Thailand esok? hahaha...

Baiklah, tanpa melengahkan masa lagi, meh Cbah tunjuk dulu resepi apa yang Cbah nak kongsi harini.
Phad=goreng, phed= pedas....

Nama masakan harini ialah Phadphed ayam= ayam goreng pedas!!!


Bahan-bahannya:

Ayam setengah ekor dipotong kecil dan dibasuh bersih

Daun limau purut 2 keping

Kacang panjang 4 batang

Bahan untuk diblend:

Bawang putih 5 biji

Bawang merah 2 biji kalau besar , 5 biji kalau kecil

Belacan 1/3 sudu teh

Serai 2 batang (hiris halus-halus)

Cili api (ikutla bape banyak.. yang suke pedas lebihkan, yang tak suke pedas kurangkan. Cbah buat haritu 7 batang tapi tak pedas langsung)

Lada hitam 7/11 biji

Lengkuas 5 hirisan

Okay, sekarang kita sambung dengan cara memasak.

1- Blender kesemua bahan-bahan untuk diblend tadi.

2- Letak minyak dalam kuali. Agak-agak je amount minyak tu.

3- Tunggu minyak betol-betol panas. Kemudian, masukkan bahan-bahan yang da diblender tadi.

4- Teruskan kacau sehingga naik bau dan minyak, tambah garam dan gula secukup rasa.

5- Masukkan ayam yang sudah dipotong dan dibasuh bersih.

6- Tunggu ayam masak, masukkan kacang panjang yang sudah dipotong dan dibasuh.

7- Masukkan hirisan daun limau purut bagi naik bauuuu...

8- Kacau..

Sedia dihidang!

Makan bersama nasi panas dan sayur air memang sedappp..

Selamat mencuba;)))



No comments:

Post a Comment

PeNdApAt mErEkA: